Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea, împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Argeş și Gărzii Forestiere au realizat în perioada 2 – 21 mai 2022 acțiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă, dar și cum au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari, în judeţul Argeș.

Au fost selectate 58 de localități din 102 existente, pe raza cărora s-a desfășurat acțiunea de verificare, în prezența reprezentanților autorităților locale. Au fost verificate 114 cursuri de apă, cadastrate și necadastrate.

În urma acestei acțiuni s-a constatat existența pe malurile și în albiile cursurilor de râu sau în secțiunile de scurgere ale podurilor a 147 de depozite de deșeuri, totalizînd aproape 360 mc de deșeuri. Acestea au fost descoperite pe raza a 55 de localități. Tot pe malurile și în albiile cursurilor de râu sau secțiuni de scurgere ale podurilor au mai fost găsite 35 depozite de material lemnos, care totalizau 133 de mc.

Referitor la modul în care au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități s-a constatat că în majoritatea localităţilor starea acestora era corespunzătoare în proporţie de  70 – 80 %.

În localitățile în care s-a constatat fie existența depozitelor de material lemnos, fie a deșeurilor, comisiile de control au întocmit procese verbale cu măsuri şi termene pentru soluționarea problemelor. Astfel, nu mai târziu de luna iunie, unitățile administrativ teritoriale vizate trebuie sa realizeze salubrizarea zonelor în care au fost constatate depozitări necontrolate de deşeuri menajere şi asimilabile acestora, decolmatarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale în vederea asigurării scurgerii normale, decolmatarea secţiunilor de scurgere a podurilor şi podeţelor unde s-au constatat diverse obstacole, menţinerea stării de curăţenie.

În perioada următoare, după expirarea termenelor acordate, vor fi verificate prin sondaj localităţile în care au fost dispuse măsuri pentru salubrizarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora.