Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea a informat părțile interesate cu privire la obiectivele și stadiul de derulare a proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS ” cod SIPOCA 734. Au fost prezentate activitățile derulate până în prezent în proiect, cât și lista preliminară de măsuri de reducere a riscului la inundații. Aceasta va include:

–      Măsuri preventive de gestionare a noilor construcții din zonele identificate ca fiind expuse riscului la inundații;

–      Măsuri de protecție, de restaurare a râurilor prin infrastructură verde;

–      Măsuri de pregătire care vor include sisteme de avertizare timpurie a fenomenelor periculoase;

–      Măsuri de răspuns și refacere care vor prevedea analiza impactului inundațiilor și revenirea la normalitate.

Măsurile, corelate cu responsabilitățile tuturor autorităților implicate, fac parte din Planul de Management al Riscului la Inundații elaborat în baza hărților de hazard și de risc la inundații. Până în prezent s-au realizat măsurători topobatimetrice, s-a completat modelul numeric al terenului și s-au colectat informații privind pagubele potențiale. Acestea stau la baza realizării modelărilor hidraulice și elaborării hărților de hazard și de risc la inundații. Totodată, s-a demarat etapa de screening tehnic pentru întocmirea noului Plan de Management al Riscului la Inundații pentru următorii 6 ani.

Proiectul se adresează în special celor care trăiesc în zonele expuse riscului la inundații iar etapele de informare sunt importante pentru pregătirea publicului în vederea consultării și participării acestuia la luarea deciziilor. Astfel, autoritățile locale și fiecare cetățean care trăiesc în zonele cu potențial risc la inundații vor putea conștientiza pericolul la care sunt expuși și vor putea adopta un comportament adecvat și imediat în situații extreme.

 

Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS ” este derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în parteneriat cu Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR), cu sprijinul Băncii Mondiale.