Atenționare Hidrologică COD GALBEN pentru spațiul hidrografic Argeș-Vedea

Spațiul hidrografic Argeș-Vedea se află sub atenţionare  hidrologică  COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 16.03.2021 ora 12:00 – 18.03.2021 ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice:

– Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman),

– Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman),

– Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Giurgiu).

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE .

Serviciul Dispecerat și apărare împotriva inundaţiilor, serviciul Hidrologie și toate SGA – urile din cadrul ABA Argeș Vedea monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe toate cursurile de râu şi în lacurile de acumulare.

Lacurile de acumulare din administrarea ABA Argeș Vedea sunt exploatate conform Regulamentelor de Exploatare, neexistând probleme. La ora actuală toate se situează sub nivelul normal de retenție, gradul de umplere  fiind de 79.00 %. 

           Având în vedere debitele mari înregistrate pe majoritatea cursurilor de râu, se execută manevre specifice cu echipamentele hidromecanice pentru tranzitarea debitelor afluente în acumulări. Reamitim faptul că este interzisă staționarea și traversarea cursurilor de râu prin zone neamenajate, în special pe perioada viiturilor.

Recomandăm, încă o dată, unităților administrativ teritoriale să verifice rigolele și canalele de scurgere a apei pentru a nu exista blocaje, care ar putea provoca inundații. Aceeași recomandare o facem deținătorilor de poduri și podețe.

În următoarele ore debitele râurilor din bazinul hidrografic Argeș – Vedea, vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.

Personalul ABA Argeș Vedea, al SGA / SHI din administrare și al formațiilor de lucru se află în teren pentru monitorizarea lucrărior hidrotehnice din administrare, a fenomenelor hidrometeorologice și eventuale intervenții acolo unde este cazul.